Een eco-verantwoordelijk en duurzaam evenement

Sinds 2018 is de organisatie van de Epicuriales van Luik milieuvriendelijk en duurzaam. Niet omdat het in de mode is, maar als noodzaak voor onze planeet.

Voor de organisatie

Das Epicuriales-Gelände im Parc de la Boverie ist ein grünes Gebiet, das mit öffentlichen Verkehrsmitteln sowie zu Fuß oder mit dem Fahrrad leicht und schnell zu erreichen ist. Die Nutzung dieser “sanften” Transportmittel wird gefördert und begrüßt. 

De plaats van het evenement in het Boveriepark, is een groene, natuurrijke omgeving, die gemakkelijk en snel te bereiken is met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Het gebruik van deze duurzame transportmiddelen wordt aangemoedigd en verwelkomd.

We doen al het mogelijke om de natuurrijke omgeving die we gebruiken zo goed mogelijk te bewaren. Vervoer of parkeren is niet toegestaan buiten de paden en ruimtes voorzien voor dit doel. De partytenten die we gebruiken worden zo min mogelijk in contact gebracht met de grasvelden.

De verschillende gedrukte materialen, gebruikt voor promotie of ter plaatse tijdens het evenement, zijn gedrukt op  FSC-gecertificeerd papier.

Voor de restaurants

De cateringprofessionals, voornamelijk uit de streek rond Luik, zijn zeer goed geïnformeerd over hun werk en zijn gewend seizoensgebonden producten aan te bieden.

Wij moedigen ze ook aan om :

  • bij voorkeur seizoensgebonden producten te gebruiken, lokaal et/of biologisch   en producten van bedreigde soort te vermijden 
  • een gevarieerd aanbod aan gerechten aan te bieden, ook vegetarisch en/of goed uitgebalanceerde gerechten
  • overmatige verpakkingen te weigeren en zo min mogelijk gebruik te maken van wegwerp artikelen
  • gebruik te maken van gerecycleerde papieren servetten
  • afval zo veel mogelijk te scheiden door de diverse containers, aangeleverd door de organisatie, te gebruiken

Restauranthouders, bezoekers en organisatie : we kunnen in deze richting samenwerken en bewijzen om onze  impact in het Boveriepark zo veel mogelijk te beperken.


Meer informatie op de site van de FIDO — Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling

In 2014 werd de SPP DD het Federale Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO). Het doel van deze organisatieverandering was om het federale beleid inzake duurzame ontwikkeling te versterken door duurzame ontwikkeling centraal te stellen in het overheidsbeleid. De FIDO is de federale overheidsdienst die de Belgische federale overheid helpt bij de voorbereiding van het beleid voor duurzame ontwikkeling. Hij is ook verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van dit beleid. De FIDO staat onder het gezag van de minister van Duurzame Ontwikkeling (Marie-Christine Marghem). De FIDO staat voor motivatie, integratie en innovatie. We schrikken uitdagingen niet uit, zoeken naar duurzame oplossingen door een transversale aanpak en willen dingen laten gebeuren met innovatieve ideeën. De vier strategische doelstellingen van de FIDO :

  • De motor zijn van het duurzame ontwikkelingsbeleid in België
  • Te worden erkend als referentie in België op het gebied van ondersteuningsbeleid voor maatschappelijke verantwoordelijkheid
  • Het voertuig zijn voor het integreren van de federale strategie (korte, middellange en lange termijn) van duurzame ontwikkeling in alle beleidsmaatregelen
  • Integratie duurzame ontwikkeling in het interne beheer van de FIDO

Les dernières actualités des Epicuriales

Toutes les actualités

Suivez les Epicuriales sur les réseaux sociaux

[dc_social_wall id="1304"]